fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Avatud on poola kunstniku Piotr Socha näitus „Lennake mesipuu poole!“

Lastekirjanduse keskuse Illustratsioonigaleriis saab 5. septembrist kuni 28. oktoobrini 2017 näha poola kunstniku Piotr Socha isikunäitust „Lennake mesipuu poole!” tema illustratsioonidest raamatule „Mesilased”. Näituse on koostanud Poola Vabariigi Suursaatkond Tallinnas koostöös Poola kirjastustega Dwie Siostry, Eesti kirjastusega Varrak ja Eesti Mesinike Liiduga.

Näituse pealkiri on inspireeritud Juhan Liivi luuletusest „Ta lendab mesipuu poole” ja on pühendatud Eesti 100. sünnipäevale ja Poola 100. taasiseseisvumispäevale. Selle keskmes on Piotr Socha raamat „Mesilased”, mis on tähelepanuväärne nii oma mõõtmetelt kui ka sisu poolest. Illustraator Piotr Socha ja teksti autor Wojciech Grajkowski tutvustavad põhjalikult mesilaste maailma: nende erinevaid eluetappe, mesilaste ja inimeste koostööd eri aegadel ja lõpetavad põnevate seikadega mesilaste kohta. Näitusel eksponeeritakse 17 suurendatud paarislehekülge raamatust. Igaühe juures on luup, mille abil saab uurida illustratsioonide detaile ning otsida vastuseid viktoriiniküsimustele. Saab näha ka ehtsat mesitaru ja mesiniku töövahendid Erki Naumaniselt, kes on linnamesinik ja ühtlasi Tallinna Tehnikaülikooli küberkaitse õppejõud. 2. novembril kell 17 toimub lastekirjanduse keskuses kohtumine illustraator Piotr Sochaga. Samas antakse üle viktoriinis osalejate vahel loositud auhinnad, mille on välja pannud Poola Vabariigi Suursaatkond.

Kunstnik Piotr Socha (1966) on Poolas tuntud kui raamatu- ja ajakirjade illustraator. Eestis teati teda varem ehk lauamängu „Super Farmer” visuaalse külje loojana, nüüd aga alates veebruarist 2017 kindlasti ka raamatu „Mesilased” autorina. Socha õppis Varssavi Kaunite Kunstide Akadeemia graafikaosakonnas prof Janusz Stanny raamatuillustratsiooni klassis. Illustraatorina on ta teinud kaastööd Poola olulisematele ajalehtedele ja ajakirjadele, samuti välismaistele väljaannetele. Koostöös Poola Televisiooni (TVP) ja animastuudioga Platige Image sündis telejaama uus graafiline nägu, mille eest Piotr Socha sai 1999. aastal Kuldse Kotka reklaamiauhinna. Peale ajakirjade ja raamatute illustreerimise tegeleb Piotr Socha lauamängude, heliraamatute, firmagraafika kujundamisega. Tema „Mesilased” on ilmunud eesti, leedu, rootsi, soome, vene, hollandi, itaalia, tšehhi, slovaki, saksa, prantsuse, inglise (kaks versiooni: UK ja USA) ja hispaania keeles. Ettevalmistamisel on väljaanded korea, jaapani, hiina jt keeltes. „Mesilasi” on erinevatel konkurssidel viiel korral nomineeritud Poola aasta raamatu tiitlile ning see on pälvinud arvukalt auhindu: kauneim laste- ja noorteraamat 2015 (Poola Kirjastajate Liidu auhind); MUST HAVE 2015 auhind, mida annab välja Łódź Design; aasta teadusraamat 2017 Austrias (lasteraamatute kategoorias). Praegu on „Mesilased” nomineeritud Saksa lastekirjanduse auhinnale aimeraamatute kategoorias (võitjad selguvad 13. oktoobril Frankfurdi raamatumessil). Samavõrd austavaks peab autor seda, et ta nimetati Varssavi lähistel asuva Choboti algkooli mesilaste sõprade ringi auliikmeks.

Vaata ka: “Mesilaste” lühianimatsioon

Lisainfo:
Viive Noor, kuraator, viivenoor@gmail.com, tel 5557 9930