fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Rahvusvahelisele illustratsiooniprojektile POP UP pannakse pidulikult punkt

27. ja 28. juunil 2018 kogunevad Eesti Lastekirjanduse Keskuses illustratsiooniprojekti POP UP Creators osalejad Eestist, Lätist, Leedust ja Suurbritanniast. Kahepäevase sümpoosioniga pannakse punkt kaks aastat kestnud illustraatorite ja koomiksikunstnike rahvusvahelisele ühisprojektile.

Illustratsiooniprojekt POP UP Creators sai alguse 2017. aasta alguses. Selles osales 18 professionaalset illustraatorit ja koomiksikunstnikku neljast riigist, kes õpetasid 16–24aastaseid noori 16 erinevast ülikoolist ja kolledžist. Õpetajate käe all lõid 160 üliõpilast ja õpilast illustreeritud lood, mis kirjastati voldikraamatu formaadis osalevate riikide partnerkirjastuse poolt. Voldikraamatuid tutvustati Londoni raamatumessil 2018. aasta kevadel, mil Baltimaad olid esmakordselt messi peakülalised. Lisaks avati digitaalne platvorm Pathways, kust kirjastajad saavad tulevikus hankida infot noorte andekate kunstnike kohta.

Eesti projektijuht Eva Laantee Reintamm: „POP UPi eesmärk oli luua võrgustik, mis suurendaks koostööd Suurbritannia ja Baltimaade lastekirjanduse organisatsioonide vahel ning edendada silmapaistvate illustraatorite ja koomiksikunstnike loomingu jõudmist rahvusvahelisele turule.“

Lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone: „Projekti üks eesmärke oli tutvustada avalikkusele  illustratsioonikunsti ja tekitada õppurites huvi selle kunstiliigi vastu. Tore, et see saavutati ning noored said professionaalsete illustraatorite käe all luua oma pildiraamatud. Tulemus on üllatavalt kõrgetasemeline ja see annab lootust, et illustratsioonikunst elab ja areneb edasi. Keskusele andis projekt aga võimaluse luua rahvusvahelisi koostöösuhteid ning sillutada teed eesti lastekirjanduse ilmumiseks välismaal.“

Illustratsiooniprojekti peakorraldaja oli Pop Up Projects CIC Suurbritanniast. Eestist olid projekti eestvedajateks Eesti Lastekirjanduse Keskus ja IBBY Eesti osakond, osalejateks kunstnikud Kertu Sillaste, Ulla Saar, Joonas Sildre ja Elina Sildre ning haridusasutused Eesti Kunstiakadeemia, Tallinna Ülikool ja Pelgulinna Gümnaasium. Valminud raamatud kirjastas Päike ja Pilv. Projektis osalemist toetas Kultuuriministeerium.

Lisaks osalesid POP UPis:

Kunstnikud: William Grill, Alexis Deacon, Emily Hughes, Katie Hartnett, Jim Stoten, Hamish Steele Suurbritanniast; Anna Vaivare, Oskars Pavlovskis, Elīna Brasliņa, Reinis Pētersons Lätist; Akvilė Misevičiūtė, Lina Dūdaitė, Ieva Babilaitė, Rasa Joni Leedust.

Haridusasutused: Victory Akadeemia, MidKenti Kolledž, Harlow’ Kolledž, Cantebury Kunstiülikool, Oxfordi Kolledž, Southamptoni Solenti Ülikool, Brightoni ja Hove’i Linnakolledž, Anglia Ruskini Ülikool, Peterborough’ Regionaalkolledž, Londoni Kommunikatsioonikolledž, Birminghami Linnaülikool ja Vilniuse Kunstiakadeemia.

Rahvusvahelised partnerid ja toetajad: Ühendkuningriigi Kunstinõukogu, kirjastus Nobrow & Flying Eye, Läti Rahvusvaheline Kirjanike ja Tõlkijate Maja, Läti kirjastus kuš!, Leedu Kultuuri Instituut, Leedu Kultuurinõukogu ja Vilniuse Kunstiakadeemia kirjastus.

Vaata ka:
Käimas on rahvusvaheline illustratsiooniprojekt Pop Up
Pop Up Creators: An illustration exchange across the UK and Baltic Countries

Foto: Manu Valcarce, Pop Up Projects

Lisainfo:
Eva Laantee Reintamm, projektijuht
elreintamm@gmail.com, 53 442 522