fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Ilmunud on lastekirjanduse ajakiri Nukits

Ilmunud on Eesti Lastekirjanduse Keskuse koostatud ajakirja Nukits 27. number. Ajakiri koondab artikleid lasteraamatute, illustratsiooni ja lugemise teemadel, mis pakuvad huvi kõikidele lastekirjanduse sõpradele.

Krista Kumberg annab ülevaate lasteraamatutes tegutsevatest asjadest, kellel tundub viimasel ajal olevat rohkem iseloomuomadusi kui lapstegelastel. Jaanika Palm kirjutab Sipsiku kohast meie kultuurimälus ning Hasso Krull arutleb lasteraamatuillustratsioonide lugemise ja tõlgendamise teemadel. Erilises fookuses on tänavuses Nukitsas ka noorte, nendele mõeldud kirjanduse ja lugemise teemad. Mirjam Kaun Tallinna keskraamatukogust mõtiskleb selle üle, kuidas noori raamatukokku meelitada ning Riin Luks annab ülevaate vaimse tervise häirete kujutamisest algupärases noortekirjanduses. Samuti leiab ajakirjast Regina Lukk-Toompere intervjuu Edgar Valteri illustratsioonipreemia laureaadi Anne Pikkoviga ja Leelo Märjamaa usutluse Astrid Lindgreni mälestusauhinna võitnud prantsuse kirjaniku Jean-Claude Mourlevat’ga. Lisaks palju muudki huvitavat. (Vaata sisukorda teate lõpust.)

Ajakirja toimetaja Jaanika Palmi sõnul püüab Nukits olla nii möödunud lastekirjandusaasta tore kokkuvõtja kui ka tulevasteks tegemisteks mõtteaine ja inspiratsiooni pakkuja. Palm leiab, et ajakirja artiklite näol on tegemist püsivamat väärtust kandvate kirjutistega, mis loodetavasti tunduvad sama sisukad ja tuumakad ka aastate pärast. „Eriti rõõmustav oli tänavu see, et kaastööliste hulgas oli päris mitu esmakordselt Nukitsasse kirjutajat, kes võtsid vaevaks lugejaga oma mõtteid jagada. Loodetavasti jagub neid ka tulevateks aastateks.“ Palm kutsub kõiki, kes tunnevad, et neil on laiema lastekirjandushuviliste ringiga midagi põnevat jagada, oma artikleid toimetusele saatma.

Info ajakirja tellimise kohta leiab Eesti Lastekirjanduse Keskuse veebilehelt www.elk.ee

Nukitsat saab tellida aadressil elk@elk.ee. Tasutud arve korral saab väljaanded kätte Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Tallinn, Pikk 73, E–R 10–18, L 11–16. Väljaannete saatmisel lisanduvad postikulud. Lisaks saab Nukitsat osta lastekirjanduse keskusest kohapealt.

Ajakirja hind on 4,50 eurot.

Nukits 2021 sisukord:

2 Krista Kumberg. Iseloomuga asjad

9 Jaanika Palm. Kas Sipsikust jääb kultuurimällu ainult röhatus?

16 Hasso Krull. Piltide lugemine

22 Anne Pikkov: Tegelikult on see ime, et meil on nii rikkalik valik eestikeelseid lasteraamatuid. Regina Lukk-Toompere intervjuu illustraator Anne Pikkoviga

30 Eesti lastekirjanduse sündmusi 2021. aastal

32 Riin Luks. Vaimse tervise häirete kujutamine algupärases noortekirjanduses

36 Mirjam Kaun. Noored raamatukokku! Aga kuidas?

38 Mida arvavad noored lugemisest

40 Aile Laats. Kirjanduslik haritus ehk Millest on mul vanaemaga rääkida?

43 Sandra Jürgenson. Suvevaheaeg koos raamatuga

46 Lastekirjanduse tähtpäevi 2022

48 Rita Raudsepp – raudselt raamatuinimene. Aasta lasteraamatukoguhoidja 2020

49 Leelo Märjamaa. IBBY Eesti uudiseid

50 Indrek Koff. Jean-Claude Mourlevat, muinasjutumeister

51 Mourlevat: Kunagi ei tohi mõelda selle peale, mis lugejatele meeldib. Leelo Märjamaa intervjuu kirjanik Jean-Claude Mourlevat’ga

52 Summary

Kaanel: Anne Pikkovi illustratsioon Helena Kochi raamatust „Kartuli kuningriik“ (2021)

Head lugemist!