fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Arvustusvõistlus Kapsas kutsub osalema

Eesti Lastekirjanduse Keskus, raamatupood Apollo, ajakiri Hea Laps ja Õpetajate Leht ootavad noori raamatuarvustajaid osalema arvustusvõistlusel Kapsas. Võistlus kestab 29. novembrini.

Võistlus toimub kahes vanuseastmes: 6.–7. klasside ja 8.–9. klasside õpilastele, kes saavad arvustamiseks valida 2021.–2024. aastal eesti keeles ilmunud laste- või noorteraamatu. Keskus on koostanud abiks ka raamatute soovitusnimekirja, kuid teose võib valida vabalt vastavalt oma maitsele. Kirjutamise hõlbustamiseks on lisaks soovitusnimekirjale valminud põhjalikud abimaterjalid (video, ideepank, nõuandeleht jm). Need on leitavad keskuse kodulehel ja edukalt kasutatavad ka koolitunnis. Kindlasti on algajal arvustajal kasulik nõu pidada ka õpetaja või raamatukoguhoidjaga.

Raamatute arvustamine arendab noore kriitilist mõtlemist, sest tuleb kaaluda erinevaid vaatenurki, parandab kirjutamis- ja eneseväljendusoskust ning avab võimaluse jõuda avastusteni nii teose kui iseenda kohta.

Arvustus pikkusega 3000-5000 tähemärki peab olema kirjutatud eesti keeles. Tööd, millele on märgitud õpilase nimi, kool, klass ja e-posti aadress ning juhendaja nimi, palume saata hiljemalt 29. novembriks e‑posti aadressile elk@elk.ee.

Võistluse žürii, kuhu kuuluvad ajakirjanikud, kriitikud, kirjanikud ning Apollo esindaja, valib mõlemast vanusegrupist välja kolm paremat arvustajat, keda premeeritakse kinkekaartidega. Auhinnatud tööd avaldatakse kokkuleppel arvustuse autoriga ajakirjas Hea Laps või Õpetajate Lehes.

Uus koostööpartner raamatupood Apollo annab lisaks peapreemiatele välja kaks eripreemiat. Nende saajaid ootab ees võidutöö avalikustamine Apollo blogis, 100-eurone kinkekaart ning võimalus ühe kalendriaasta jooksul avaldada platvormil lisaks raamatu- ja mänguarvustusi.
  

Parimatele noortele kriitikutele antakse auhinnad üle jaanuaris 2025 Eesti Lastekirjanduse Keskuses.

Lisainfo ja konkursi abimaterjalid leiad arvustusvõistluse alalehelt.