fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Helga Nõu „Ruuduline röövel“ (1965)

22. septembril tähistab lastekirjanik Helga Nõu suurt juubelit – ta saab 90-aastaseks. Tähtpäeva puhul otsisime raamaturiiulilt üles tema esikteose, algklassilastele mõeldud põnevusjutu „Ruuduline röövel“, mille autor on ise ka illustreerinud.

Raamatu peategelaseks on Randu, kes igatseb üle kõige endale koera. Olgu see siis ükskõik missugune – suur või väikene, sile või karvane, sabaga või sabata. Paraku aga pole Randu vanemad loomavõtust sugugi huvitatud. Kuid siis juhtub poiss ühel õhtul lugema muinasjuttu Aladdini imelambist. Küll oleks tore, mõtleb Randu, kui minulgi selline lamp oleks, mida hõõrudes kõik soovid täita saaks. Peagi märkab Randu õde Piia raamatupildile sarnast lampi lähedalasuva antiigipoe aknal. Kahjuks aga jõuab selle enne ära osta ruudulise pintsakuga mees, keda lapsed – kampa kuuluvad ka Randu parim sõber Mati ja Piia sõbranna Maie – jälitama asuvad. Üks asi viib teiseni ning varsti avastatakse end õige täbarast olukorrast.

Pikalt Rootsis õpetajana töötanud Nõu on meisterlik lapse hingeelu ja mõttemaailma kirjeldaja. Üksikute mõjusate detailide abil jõuab lugejateni ka kirjutamisaegne eluolu, olgu siis kodus, koolis või mujal. Ilmekalt näitab kirjanik, kuidas väikeste inimeste fantaasia lendu läheb ning tegelikkusest tugipunkte leides aina hoogu juurde saab. 

Nõu on üks väheseid väljaspool Eestit (laste)kirjanduslikku tegevust alustanud autoreid, kes hiljem ka kodumaal tõhusalt kanda kinnitanud ning lugejamenukaid teoseid avaldanud. Lisaks „Ruudulise röövli“ ja „Pea suu!“ (1983) kordustrükkidele on Nõu sulest ilmunud noorteromaanid „Tõmba uttu!“ (2001), „Kuues sõrm“ (2003), „Appi!“ (2008) ja „Jääauku“ (2010) ning jutustus „Sim-sala-Harri“ (2020).

Lund: Eesti Kirjanike Kooperatiiv, 1965 

Tallinn: Eesti Raamat, 1990 

Lastekirjanduse uurija Jaanika Palm