fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Esseekonkurss „Rahvas algab raamatust“ (Hando Runnel) ootab osalema

Tallinna Lastekaitse Ühing ja Eesti Lastekirjanduse Keskus kutsuvad Tallinna üldhariduskoolide 8.–12. klassi õpilasi osalema Eesti Raamatu Aastale pühendatud esseekonkursil „Rahvas algab raamatust“.

Aastal 2025 möödub 500 aastat esimese eesti keelt sisaldanud trükise ilmumisest. Suurt tähtpäeva tähistame Eesti Raamatu Aastana. Eestlased on kultuurrahvaks tõusnud paljuski kirja, kirjanduse, lugemise ja raamatute kaudu. Hando Runnel on selle omal ajal ilusa mõttega kokku võtnud: kiri algab kirikust, rahvas algab raamatust. Runnel on öelnud: «Ühendajaks on sõna, mis on raamatus, ning raamat ise, mis on inimsoo imeline võimalus suhelda teistega – ja iseendaga. Raamat on kujundanud üksikinimest, raamat on kujundanud rahvaid. Emakeelne raamat on koondanud rahva riigi rajamisele. Raamat fikseeritud sõnaga on fikseerinud ilmakorra, mida tunnustada ja täita. Sõnast vägevamat väge ei ole; isegi kõikväeline raha liigub sõnastatud käskude või salakäskude järgi. Raamat on nende sõnade kodu, mis ulatuvad puudutama meie inimliku olemise põhja. Raamat on elava sõna kõige kaitsvam kodu.»

Ootame noori oma mõtteid ja ideid väljendama teemal, milline on kirjasõna roll täna, kas raamatus öeldu ühendab meid endiselt ja kas raamat jääb.

Esseekonkursi võitjad kuulutatakse välja kahes vanuseastmes: põhikool (8.–9. klass) ja gümnaasium. Fond toetab võitjaid nelja 200 euro suuruse stipendiumiga, kokku on auhinnafond 800 eurot.

Konkursil osalemiseks palume saata essee hiljemalt 4. novembriks 2024 eesti keeles aadressile elk@elk.ee. Essee pikkus on kuni 3 lehekülge (5400 tähemärki). Konkursile esitatud tööle palume märkida õpilase nimi, kool ja klass ning e-posti aadress.

Esseekonkurssi korraldavad Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Tallinna Lastekaitse Ühing, kellel on 1992. aastast head sõprussidemed Rootsis asuva Björn Oker-Blom Fondiga (B.O.B). Esseekonkurss toimub fondi asutaja abikaasa, suure kirjandushuvilise ja Eesti laste toetaja Inga Oker-Blomi mälestuseks.

Esseid hindab žürii koosseisus:
Ene Tomberg, Tallinna Lastekaitse Ühing
Jaanus Vaiksoo, kirjanik
Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskus

Võitjatega võetakse ühendust individuaalselt.

Lisainfo:
Ene Tomberg, Tallinna Lastekaitse Ühing, ene.tomberg@tallinnlv.ee; tel 645 7456
Triin Soone, Eesti Lastekirjanduse Keskus, triin@elk.ee, tel 617 7230