fbpx
Hüppa põhisisu juurde

Eesti lasteraamatud valiti „The White Ravens“ kataloogi

Münchenis asuv rahvusvaheline noorsooraamatukogu andis välja kataloogi „The White Ravens 2024“, mis tutvustab maailma parimaid lasteraamatuid. Valikusse lisati ka kaks teost eesti autoritelt – Lille Roometsa noorsooromaan „Mina ja August“ (Hea Lugu 2023) ning Mari Teede „Ingmar ja meri“ (illustreerinud Marja-Liisa Plats, Tänapäev 2023).

Tänavune kataloog tutvustab 200 silmapaistvat uut laste- ja noorteraamatut 50 riigist ja üle 40 keelest. Raamatud valivad välja rahvusvahelise noorteraamatukogu lastekirjanduse eksperdid, kellele saadetakse aasta jooksul suurel hulgal raamatuid üle kogu maailma. Valiku tegemisel keskendub meeskond teostele, mis võiksid pakkuda huvi rahvusvahelisele lugejaskonnale oma kirjandusliku ja pildilise kvaliteedi ja/või käsitletavate teemade poolest.

Lille Roometsa „Mina ja August“ on esimene Eesti noortele mõeldud värssromaan. Teose tegevus toimub aastatel 1933–1934, kui Eesti oli iseseisev, kuid vaevles poliitiliste ja majanduslike vastuolude käes. Lõpuks hüppab raamat ajas edasi 1964. aastasse, võttes kokku kolme peategelase elu traagilised sündmused Nõukogude okupatsiooni ajal. Raamat on kodumaal saanud tunnustuse Hea Noorteraamat 2023.

Mari Teede „Ingmar ja meri“näitab lühidalt, et uute sõprade leidmine ja vanemate lahutusega toimetulek ei ole lihtne. Kui teose peategelase Ingmari vanemad lahutavad, kolib poiss koos emaga Tallinnast vanaisa majja mere ääres. Eemalolek sõpradest ja uues koolis käimine muudab kodunemise raskeks. Kuid Ingmar leiab tasapisi tee harjumiseks nende uute oludega, kus meri on tema pidev kaaslane. Raamat on saanud mitmeid auhindu ja tunnustusi ka kodumaal. See kuulus 2023. aastal Kultuurkapitali kirjanduse aastapreemia ja Tartu lastekirjanduse auhinna nominentide hulka ning sai tunnustuse Hea lasteraamat 2023.

„The White Ravens 2024“ esitletakse rahvusvahelistel Frankfurdi ja Bologna raamatumessidel. Kataloogist saavad uudiskirjanduse kohta teavet niihästi kirjastajad kui ka raamatukogutöötajad, see aitab raamatutel rahvusvaheliselt levida ja nende tõlkeõigusi müüa.